Tipy Goethova podzimu: 6/2018

FestZprávy
07.06.2018 10:46 Přeposlat článek emailem envelope
Tipy Goethova podzimu: 6/2018

Přinášíme nové tipy na červen 2018. 

1) Raději zešílet v divočině: Aleš Palán

  • próza

Umíte si představit, že byste nechali všechno, čeho jste dosud v životě dosáhli, za sebou a odstěhovali se do nitra šumavské divočiny? Publicista Aleš Palán vypátral několik mužů a žen, kteří se k tomu rozhodli. A rozhovory s nimi vydal knižně pod názvem Raději zešílet v divočině. Kniha Raději zešílet v divočině původně měla být ryze okrajovou záležitostí, dnes je z ní bestseller. Prodalo se jí už na 15 tisíc kousků. Což je v českých končinách neuvěřitelné číslo.

Většina příběhů, které kniha Raději zešílet v divočině prostřednictvím rozhovorů představuje, má společnou jednu věc – a tou je změna. „Po změně toužíme všichni, byť ne zdaleka tak radikální: přestěhovat se do jiného městečka, něco změnit ve vztahu nebo v zaměstnání…“

Setkáváme se zde s divokými zvířaty, krutými zimami, dokonce i s přízraky. Někteří samotáři jsou vysloveně racionální (zejména obě zpovídané ženy), jiní vyprávějí svůj život trochu jako mýtus. I ten má svou výpovědní hodnotu, jen jinou než výčet ověřených faktů. Způsob, jakým novodobí poustevníci v krajině přebývají, se ostatně dost možná mýtem brzy stane. Pokud se jím už nestal.

Smyslem knihy Raději zešílet v divočině není katalogizace podivínů ani alternativní průvodce po největším českém pohoří. Je jím ponor do tajuplných zákoutí krajiny a lidské duše. Do dlouhodobé samoty a odloučenosti, do paralelního světa, který přesto tomu našemu klade velmi znepokojující otázky. Rozhovory s šumavskými samotáři vedl spisovatel a publicista Aleš Palán (Magnesia Litera, Cena Českého literárního fondu), snímky přispěl fotograf Jan Šibík 

 

 

Částečný zdroj a citace? Český rozhlas Vltava

 

2) Přijde kůň do baru :  David Grossman

 

  • próza

Nejde o úplnou novinku, ale o tip na knihu.

Kdo je Grossman? David Grossman (nar. 1954 v Jeruzalémě) je jedním z nejvýznamnějších současných izraelských spisovatelů a výraznou osobností izraelského veřejného života.

Vystudoval filozofii a divadelní vědu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Do češtiny byly přeloženy jeho romány Viz láska (1996), Mít s kým běžet (2010), Žena prchá před zprávou (2013) a dětské Pohádky pro Itamara a Rút (2011). Anglický překlad jeho nejnovějšího románu Vejde kůň do baru (2014) získal v roce 2017‎‎ významné ocenění Man Booker International Prize a na jaře 2018 jej vydalo pražské nakladatelství Mladá fronta v překladu Lenky Bukovské a Mariany Fisher.

O čem je náš tip?Jednoho horkého srpnového večera se na malé scéně jednoho baru izraelského maloměsta objeví zatrpklý komediant Dovele, který pronáší laciné vtipy a po chvíli začne líčit podivný příběh o prvním pohřbu svého života – pohřbu jednoho ze svých rodičů. Divákům v hledišti tuhne úsměv na rtech, večer se stává soubojem se sebou samým, s publikem, se společností. V publiku sedí Dovelův dávný známý, kterému se před očima míhají dávno zapomenuté zážitky z dětství. Show plná ostrých i omšelých vtipů se postupně mění v osobní zpověď, v obnažování vlastní duše, jež je plná otevřených ran.

Ve svém oceňovaném románu Přijde kůň do baru odpaluje izraelský spisovatel David Grossman jazykový ohňostroj, který se dotýká podstaty lidské duše. Jednoho horkého srpnového večera se na divadelní scéně maloměsta objeví zatrpklý a uražený komediant Dovele, který pronáší laciné vtipy a po chvíli začne líčit podivný příběh o prvním pohřbu svého života – když kráčel v dlouhém pohřebním průvodu a  nevěděl, že zemřel jeden z jeho rodičů. Divákům v hledišti tuhne úsměv na rtech, večer se začíná podobat brutálnímu zúčtování – s Dovelem, publikem, hluboce poškozenou společností. Dokud nespadne opona.

Komentáře