Nové knihy 7/2020

FestZprávy
27.07.2020 00:00 Přeposlat článek emailem envelope
Nové knihy 7/2020

Nové čtení na letní měsíce a dobu dovolených ...

1) Divoké labutě: Jung Chang náš TIP - reedice

  •  próza

Není divu, že nesmírně poutavá autobiografická kniha čínské autorky, žijící od roku 1978 ve Velké Británii, se po vydání v její nové vlasti a v USA okamžitě stala bestsellerem — v díle se totiž velmi šťastně snoubí solidní, věcné vylíčení historie Číny 20. století, plné neuvěřitelných zvratů, se střízlivě a skromně popsanou, avšak pohnutou osobní historií žen tří generací autorčiny rodiny. 

Když vyšla v roce 1992 autobiografická kniha Jung Chang Divoké labutě, stala se záhy bestsellerem. V díle čínské spisovatelky se totiž spojuje seriózní vylíčení historie Číny 20. století se střízlivě a skromně popsanou historií žen tří generací autorčiny rodiny.

Příběh začíná vyprávěním o osudu babičky, narozené v r. 1909, nejkrásnější dívky na malém městě, kterou její otec „provdal" jako konkubínu za starého generála, aby zvýšil svoji prestiž a domohl se bohatství; pokračuje matkou, která se stala komunistickou funkcionářkou, a vrcholí autorkou, narozenou v roce 1952, jež podobně jako ostatní členové rodiny prošla všemi hrůzami a krutostmi tzv. kulturní revoluce, posléze studovala na univerzitě angličtinu, vyhrála konkurs na stipendium do Británie a stala se první Číňankou, která zde získala univerzitní titul PhD. Nyní je úspěšnou autorkou několika bestsellerových titulů.

Druhá divoká prošla, podobně jako rodiče a sourozenci, všemi strastmi a zrůdnostmi tzv. kulturní revoluce, která brutálně zpřetrhala mezilidské vztahy a v četných rodinách nadělala z příbuzných nepřátele. Rodiče byli nuceni neustále provádět nesmyslné sebekritiky, byli veřejně zostouzeni, vězněni, surově biti a nakonec každý jinam odveleni do pracovních táboru; stačil k tomu drobný náznak nesouhlasu s Maovou politikou.

Kromě svázaných, v podstatě zlámaných chodidel byl spoutaný několik let i babiččin život, jehož jediným kladem bylo narození dcery. Dcera, autorčina matka, se stala oddanou komunistkou, v 50. letech si za muže vzala vysoce postaveného funkcionáře a oba celý život zasvětili, nebo spíš „věnovali“, revoluci a straně.

 

 

 

 

 

 

 

2) Šumavský pohádkář: Ondřej Fibich

  •  próza

 

 

Kdo by jeho jméno neznal, tak Ondřej Fibich je především básník. Narodil se 27. ledna 1954 v Praze-Karlíně. Po gymnáziu vystřídal různá manuální zaměstnání. V roce 1984 přijal křest, o dvanáct let později vstoupil do maltézského řádu. Je antikvářem na strakonickém hradě.

 

Nová kniha však nejsou básně, ale pohádky. Mezi dvěma deskami se skrývá pravý šumavský poklad. Padesát pohádek starých pár měsíců a někdy i dvě stě let, o bájných Šumavácích s kořenitými jmény jako Krákora, Kolomajzna, Drátisko, Lesní matka, Pendelín, Mátová O´ma, Kvák Rozseda a další. Tak jak si je vypravoval po chalupách dávný horský národ. A k těm podivuhodným jménům patří také neuvěřitelné příběhy. Nechejte si je vyprávět od starého pohádkáře, který dodnes dětem i dospělým přináší svým vyprávěním radost. A nádavkem k tomu si můžete prohlédnout starosváteční obrázky.

Takže: "Chodil po horách jeden chlapík..."

Komentáře