Nové knihy 7/2019

FestZprávy
01.07.2019 16:37 Přeposlat článek emailem envelope
Nové knihy 7/2019

Další dávka knižních tipů. Tentokrát se skvělou faktografickou knihou Cesta k nesvovodě

1) Cesta k nesvobodě: Timothy Snyder

  • historie a fakta

Timothy Snyder se narodil 18. srpna 1969 v jihozápadním Ohiu, jeho matka Christina byla v domácnosti, otec Estel Eugen Snyder byl zvěrolékař. Vystudoval střední školu v Centerville v Ohiu, poté historii a politické vědy na Brownově univerzitě v Rhode Islandu. Doktorát z filozofie získal v roce 1995 na Oxfordské univerzitě. Snyder je především historik, tudíž každá jeho kniha se vyznačuje řadou logicky navazujících faktů. 

Cesta k nesvobodě je kniha, do které když se začtete, tak Vás nepustí. Shromážděná fakta a chronologie aktuální geopolitické situace. Byť se zde o České republice víceméně nepíše, vnímavý čtenář si dokáže odpovědět i řadu místních jevů. Kdo je kdo. Co je pravda a co fikce. Goethův podzim doporučuje knihu zařadit jako povinnou literaturu.

 

Rusko vede kybernetickou válku v Evropě a Spojených státech, využívá svých nových spojenců mezi nacionalisty, radikály a oligarchy, aby snižovalo důvěryhodnost demokratických institucí. Výsledkem současného trendu jsou brexit, Donald Trump, všeobecný vzestup populismu a čím dál patrnější zranitelnost západní společnosti. 

 

Na základě velkoryse pojatého výzkumu a prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje Snyder podstatu hrozícího nebezpečí. Pomáhá porozumět, proč jsou tradiční politické ctnosti prospěšné a kterou z nabízených možností bychom si měli zvolit: rovnost, nebo oligarchii, individualitu, nebo totalitu, pravdu, nebo lež. Ohromující svědectví o vzestupu autoritářství jde hlouběji než novinové titulky a nabízí nám cestu ven ze všeobecné nejistoty

 

2) Neptunova jeskyně:  Marek Toman

  • próza

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor. Jeho knihy vycházejí i v maďarštině. Narodil se 24. 6. 1967 v Praze. 

Socha boha Neptuna zdobí fontánu u vchodu do slavné umělé jeskyně v jednom pražském Parku. Marek Toman nechává svého boha obživnout a jeho prostřednictvím a jeho hlasem sleduje zásadní události v české společnosti od 70. let 19. století, kdy Havlíčkovy sady zkrášlí svým uměleckým záměrem průmyslník Mořic Gröbe, do současnosti. Historické kulisy a tvárného vypravěče Neptuna, totiž štukatéra Josef Posedloně, Toman umně využívá pro reflexivní líčení dramat zcela současných. Jeho svědek dějin toho za více než sto let stihne zažít skutečně dost: Sokola i synagogu, Češku, Němku i Židovku, obě války i uspořádání poválečné. Román, který by mohl sloužit i jako učebnice dějepisu pro milovníky příběhů. V Českém rozhlase Plzeň pracovala od roku 1997 jako kulturní redaktorka a dramaturgyně. 

Pravidelně přispívá do Literárních novin, píše pro divadlo. Je členkou lektorských sborů pro přehlídky amatérského divadla Šrámkův Písek, Wolkrův Prostějov a Jiráskův Hronov. Poslední hra Ulrika měla premiéru v pražském divadle Kašpar v únoru 2002.

Komentáře