Nové knihy 5/2019

FestZprávy
01.05.2019 11:44 Přeposlat článek emailem envelope
Nové knihy 5/2019

Goethův podzim Vám přináší tipy na nové knihy pro květen 2019

1) Franz Kafka - Člověk své a naší doby : René Malý, Renata Fučíková

  • próza

 

Výpravná kniha o nejslavnějším pražském rodákovi Franzi Kafkovi přibližuje jeho život a dílo všem, kdo chtějí podrobněji poznat jeho svět. Ožívá v ní svět pražské německy psané literatury, svět jeho zájmů, rodiny a přátel a také svět prazvláštních příběhů, nad kterými si dodnes lámou hlavu čtenáři i odborníci na slovo vzatí. Autorem textu je dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera, básník, překladatel a germanista Radek Malý. Ilustrace vytvořila Renáta Fučíková, přední česká ilustrátorka a držitelka řady tuzemských i zahraničních cen.

 

Srozumitelně a přitom poutavě je představen Kafkův život, jeho rodina, jeho vztah k ženám, ale především jeho přístup k literární tvorbě. Některá zásadní díla jsou představena zhuštěnou formou komiksu (např. povídka Proměna), z jiných děl v knize najdeme nově přeložené ukázky (např. Dopis otci). Smyslem ukázek i úvodních kapitol je ukázat Kafku jako člověka, který byl do značné míry formován okolnostmi své doby, na což se pod sugestivním vlivem četby a mnohačetných interpretací jeho děl zapomíná. Netradičně je též představen Franz Kafka jako člověk všední: sportovec a turista. Kniha klene oblouk až do současnosti, kdy se z Kafky nejednou stala značka výnosného obchodního artiklu.

 

Kniha Franz Kafka. Člověk své a naší doby připomíná nejen tohoto možná nejslavnějšího pražského rodáka, ale také vzácnou kulturní symbiózu, kterou soužití Čechů, Židů a Němců v jednom městě představovalo. Kromě seznámení se s Kafkou a jeho dílem by tedy čtenář měl pochopit, v čem spočívají příčiny hloubky a pozoruhodnosti nejen Kafkova díla, ale i jeho současníků. 

 

2) Pernambuco : Ivan Wernisch

  • poezie

Básnická sbírka svérázného doyena české poezie je vše, jen ne staromódní.

 

Pernambuco je jeden ze spolkových států Brazílie. Ivan Wernisch, legenda českého básnictví, je po 57 letech od svého debutu stále na scéně a se stále stejnou razancí přesvědčuje čtenáře o životnosti svého básnického vesmíru. 12dílná básnická sbírka Pernambuco bilancuje výrazové možnosti, které patří do autorova básnického světa od jeho počátků: Wernischův kosmos se rozpíná mezi groteskou a melancholií, komedií a tragédií, vážností a parodií, potažmo snem a skutečností, spolu s pohybem v čase, prostoru a jazyku.

 

Básnická sbírka příznačné wernischovské obraznosti, fantasknosti a míšení reálného se smyšleným, tragického s groteskním obsahuje také prozaické fragmenty a miniatury.někdo pokusí probudit, nebo protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky. Když spí, odebírají se kamsi do neznáma... 

Komentáře