G+Tipy: Nové knihy 9/2015

FestZprávy
29.08.2015 11:15 Přeposlat článek emailem envelope
G+Tipy: Nové knihy 9/2015

Opět se hlásíme, tentokrát po prázdninách s novými knihami, které právě v Čechách vycházejí nebo … které stojí za přečtení. 

1) David Lagercrantz: Dívka v pavoučí síti

Tak tentokrát jsem na rozpacích, koho představit jako autora. Nestává se to často, že by nějaký spisovatel pokračoval v díle jiného spisovatele, jelikož ten již knihu napsat nemůže.

Věnujme se tomu prvnímu. Autorem, který rozhýbal svým příběhem a dílem fantastickou detektivně-špionážní sérii Milénium je Stieg Larsson ( celým jménem Karl Stig-Erland Larsson (* 15. srpna 1954, Skellefteå - 9. listopadu 2004, Stockholm). Stieg se stal v roce 2008 dokonce druhý nejprodávanější autorem beletrie na světě na celém světě. Jeho život je stejně plný jako jeho knihy! Začal pracovat jako novinář. V roce 1995 bylo ve Švédsku osm lidí zavražděno neonacisty a on si to vzal za své a začal proti neonacismu vystupovat. ( zakládá organizaci a časopis Expo ). Larsson podle všeho ve své novinářské práci odhalil i pozadí propojení politiky a extrémismu. Proto byl Stieg neustále v ohrožení. V roce 1999 byl neonacisty ve svém domě zavražděn hlavní představitel švédských odborů. Od té doby se Larsson neustále skrýval. Právě díky svému pojetí života se zde se v 90. letech zrodila myšlenka psát detektivní sérii Milénium, která se stala světovým bestsellerem.

Stieg Larsson

Do konce svého života napsat jen tři romány, které byly všechny poprvé vydány až po jeho smrti.  Na motivy trilogie byly natočeny tři navazující filmy – mimochodem také výborné – odkaz níže. Stieg Larsson zemřel ve Stockholmu 9. listopadu 2004 na těžký infarkt. Larsson ve svém notebooku, který má nyní v držení jeho dlouholetá partnerka Eva Gabrielssonová, zanechal rozepsaný čtvrtý román, který dopsal právě David Lagercrantz proslulý biografií bosse Zlatana Ibrahimoviče. Nová knížka tedy slibuje opět napínavou četbu od počátku do konce.

Ukázka filmu

2) Odpustky pro příští noc: Ludvík Němec

Ludvík Němec (* 8. července 1957, Kyjov).V letech 1972–1975 studoval na gymnáziu v Mikulově. Od roku 1973 publikoval v literárních časopisech, roku 1978 vydal první knihu Nejhlasitější srdce ve městě. Za sbírku povídek Láska na cizím hrobě byl nominován na cenu Magnesia Litera 2014.

Nová kniha Odpustky pro příští noc je o nekonečném příběhu muži kontra muži. Když se potkají žena a muž, kolik lidí se vlastně potká? Kolik bytostí je s námi ve chvílích nejintimnějších — a nemusejí to být jen bytosti živé a lidské? V okamžicích milosti jsou stěny mezi námi tenké a propustné jako buněčná membrána — a nejen stěny mezi milenci, ale i mezi světy. Hrdinové Němcových příběhů hledají právě v tomto pohraničním pásu mezi světy skutečnými a jen tušenými nějakou formu milosti, ať už je kýženými odpustky nová láska, nový život, nebo alespoň pochopení toho dosavadního. Nové povídky Ludvíka Němce jsou vážnější a niternější nežli v předchozí Lásce na cizím hrobě, jsou však stejně pečlivě vybroušené. Asi jako magická zrcadla, v nichž vidíme nejen milenecké páry, nejen autorovu skrytou tvář, ale především sami sebe…

Komentáře