G+tipy: Nové knihy 12/2017

FestZprávy
11.12.2017 10:01 Přeposlat článek emailem envelope
G+tipy: Nové knihy 12/2017

Tipy na nové knihy a reedice

1) Oka mžiky: Kateřina Mašatová 

  • poezie

 

Básně Kateřiny Mašatové se od konfekčních sbírek dívčí a dámské poezie liší poučeností životní i literární. I když se rozhodně nevyhýbá nejintimnějším tématům, najdeme tu jen minimum banálního sladkobolného vzdychání. Autorka na sebe dokáže být tvrdá, nechybí tu ironie, zejména vůči sobě samé. Nechybí tu nadhled, skryté literární citace a spousta krásných nápadů, poetických i formálních. A nechybí tu ani širší škála životních pocitů, i když ty smutnější, stejně jako často v životě samém, převažují. A tak si OKA mžiky kromě kolegyň v životaběhu může s chutí přečíst i šestašedesátiletý skeptický nevrlec, což tímto dosvědčuju. Zbývá dodat, že verše Kateřiny Mašatové hezky ladí s ilustracemi Jany Kubáskové.

 

2) Arabesky:  Jan Neruda ( reedice + bonusy )

  • próza

 

Svazek obsahuje vedle souboru próz Arabesky z roku 1863 též cyklus cestovních črt Různí lidé, jak tento cyklus připojil autor k druhému vydání Arabesek r. 1880. Soubor Arabesky přináší sbírku portrétů obyčejných lidí z okraje společnosti a s nimi i autorovu ironickou společenskou kritiku. Cestovní črty Různí lidé zachycují letmá setkání s různými lidmi v prostředí Maďarska, Rumunska, Turecka, Řecka, Itálie aj.

Jedna z příhod začíná asi takto: Dva dávní přátelé – pan Koberec a pan Týnský se pár týdnů před Vánocemi pohádají. Ačkoliv léta trávili Štědrý večer ve stejném malostranském hostinci, tentokrát se po roztržce rozhodnou, že spolu nebudou. Švihák Týnský, kolem něhož se vždy točilo plno žen, právě usiluje o bohatou nevěstu Julii. Nepraktický samotář pan Koberec si vyhlídne mladičkou Bětušku a chce dokázat Týnskému i světu, že se také ožení. Bohužel ale ani jeden z pánů u dam neuspěje, a tak nakonec končí na Štědrý večer sice o spoustu peněz lehčí, ale přece jen zase spolu, ve staromládeneckém hostinci. Tuto povídku natočila též v roce 1987 Česká televize ve výborném obsazení : Z. Hadrbolcová, S. Vrbická, J. Jirásková, V. Jelínková, J. Jurištová, M. Novotná, H. Friedrichová, B. Rösner, I. Svobodová, M. Eben, S. Beneš a další. Scénář J. Dudková. Kamera J. Šajmovič. Režie P. Háša.

Komentáře