G+tipy: Nové knihy 11/2018

FestZprávy
15.11.2018 14:18 Přeposlat článek emailem envelope
G+tipy: Nové knihy 11/2018

Král hororů a nebo odpočinková četba? Máme pro vás obě. Vycházé další tipy na četbu

1) Strážce nádrže: Zdeněk Svěrák

  • próza

Zdeněk Svěrák je nejen osobitým hercem, ale spisovatelem.

 

Po studiu na gymnáziu a Vysoké škole pedagogické, kterou dokončil roku 1958, odešel společně se svou budoucí manželkou učit do severozápadních Čech, nejprve do Měcholup a poté do Žatce. Po čtyřech letech ale pedagogickou dráhu opustil a začal pracovat v Československém rozhlase. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. 

Nová kniha od Zdeňka Svěráka se jmenuje Strážce nádrže, hlavním hrdinou je, jak už název napovídá, starý strážce vodní nádrže jménem Jiří Smrček. Ten si dopisuje s generálním ředitelem povodí. Jsou to zprávy o stavu přehrady, ale také o stavu jeho duše. Nevadí, že ředitel ani na jeden z jeho 23 dopisů neodpoví. Smrček, bývalý venkovský učitel, na sebe prozrazuje i věci, které každému nesvěříme. Je zjitřený úkolem, který ho zaskočil: má najít mezi spoluobčany obce Horní Znělá svého nástupce. Bude to plukovník Dekl, nebo někdo jiný? Je možné, aby to bylo veselé čtení?

 

 2) Růženky:  Stephen King

  • próza

 

Mistr světového hororu, Stephen King. V poslední době píše jako o závod. Vydává 2-3 knihy ročně a většinou netrpí kvalita. Přesto lze v jeho tvorbě vidět určitý posun. Píše více povídkové cykly než romány tak jak tomu bylo u něho zvykem v minulosti. Povídky jsou pak vyprecizované do posledního detailu. 

 

Jeho kariéra spisovatele začala prakticky už v roce 1959, kdy se svým starším adoptovaným bratrem Davidem vydali místní noviny Dave's rag (5 centů za výtisk). Od roku 1962 studoval na Lisbon High School (Lisbon, Maine), kde se svým přítelem Chrisem Chesleyim vydali v roce 1963 sbírku 18 povídek s názvem People, Places and Things - volume I.

 

O rok později publikoval dvoudílnou knihu The Star Invaders. První dílo, které bylo veřejně publikováno, byla povídka I was a Teenage Grave Robber (Byl jsem mladistvým vykradačem hrobů) a vyšla v časopise Comics Review v roce 1965. V roce 1966 ukončil úspěšně studium na střední škole a dostal stipendium na univerzitu.

 

Aktuálně přichází s novinkou nazvanou něžně Růženky, ale přesvědčte se sami, že se o nic romantického skutečně jednat nebude. V budoucnosti se stane něco podivného - když ženy usnou, obalí se jemnými sítěmi a znehybní. Pokud se je někdo pokusí probudit, nebo protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky. Když spí, odebírají se kamsi do neznáma... Muži v našem světě zůstali opuštění a musejí si poradit sami. Avšak jedna žena, záhadná Evie, je vůči spavé nemoci imunní. Je nemoc požehnáním nebo kletbou? Je Evie lékařskou anomálií, kterou je třeba studovat, nebo je to démon, kterého je třeba zabít? Děj Růženek je zasazený do malého městečka v Apalačských horách, v němž se nachází ženská věznice, a ta v tomto provokativním románu, který napsal Stephen King spolu se svým synem Owenem, sehraje zásadní roli. 

Za zmínku ještě stojí, že Stephen Edwin King některá díla vydal pod pseudonymem Richard Bachman, je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti.

Komentáře