G+Tipy: Nové knihy 7/2016

FestZprávy
06.07.2016 09:03 Přeposlat článek emailem envelope
G+Tipy: Nové knihy 7/2016

I měsíc červenec přináší tipy na nové nebo opětovně vydané knihy.

1) Náš život pod pěti kruhy: Dana a Emil Zátopkovi

  • próza

„Já jsem běhal velice rád a strašně moc, vlastně skoro pořád. Do práce, z práce, na stadion, pro nákupy nebo i jen tak pro radost. Dokonce i do schodů jsem běhal s nadšením, ale vůbec nejraději po mořském břehu. Nejvíc kilometrů jsem však naběhal doma, miloval jsem rovinaté lesy kolem Staré Boleslavi, Houštky, Čelákovic, Vestce. Ať bylo voňavé jaro nebo horké léto, kdy na borovicích zářily kapky pryskyřice, ať padalo listí tiše ze stromů nebo se hustě snášel sníh, vždycky jsem měl chuť běhat a nikdy se nenudil.“

Tímto vyznáním začal kdysi dávno své šťavnaté vyprávění o životě, závodění, úspěších i prohrách Emil Zátopek. Svým osobitým, lehkým a svižným stylem s prvky slováckého nářečí v něm nyní pokračuje a o spoustu humorných situací ho obohacuje Dana Zátopková. Kniha je určena všem, kteří se chtějí dozvědět, jak to s našimi nejslavnějšími olympioniky bylo doopravdy, v krušných dobách nesvobody i poté.

 

2) Život je jen jinde:  Milan Kundera

  • próza

 

V těchto dnech vychází knižní perla české literatury, která dlouhá léta nebyla na pultech českých knihkupectví dostupná. O čem je tato kniha?

Vnímavému českému čtenáři nemůže v Kuderově románu uniknout paralela mezi hrdinou románu a osudu našich kulturních dějin, zejména mnoha velkých morálních proher známých osobností.

Jeden z prvních románů Kundery je rozvržen do sedmi dílů. S výjimkou hlavní postavy básníka Jaromila je většina postav bezejmenných – jejich druhotné názvy vyjadřují tak trochu jejich roli v díle.

Román začíná naprosto unikátně popisem okolností Jaromilova narození a jeho útlého dětství, v němž k velké radosti poněkud zakomplexované maminky chlapec brzy projevuje neobyčejnou senzibilitu a umělecké sklony. Stále více se vzdaluje matčinu světu, omezenému maloměšťáckými měřítky hodnot, avšak ani na chvíli nepřestává být projekcí jejích apollinských ideálů, jež byly zklamány vynuceným manželstvím. Pod vedením malíře obdivujícího surrealismus Jaromil rozvíjí své výtvarné sklony, ale především básnické nadání. Stále bolestněji pociťuje absenci otce, který zemřel během války.

Román potrhuje to je v čem je Kundera neopakovatelný a to je duševní odraz jednotlivých postav, který je ve vykreslen do poslední detailu a nádherně do sebe zapadá. Pokud se chcete dozvědět tak trochu i něco o sobě, přečtěte si Život je jinde.

Kniha patří do bezesporu v vrcholům Kunderova díla, i když není tolik popularizována jako například Nesmrtelnost nebo Nesnesitelná lehkost bytí.

Komentáře